Thursday, August 12, 2010

java multiple choice questions.....for exception handling

Exception Handling
1) What is the difference between ‘throw’ and ‘throws’ ?And it’s application?
Ans : Exceptions that are thrown by java runtime systems can be handled by Try and catch blocks. With throw exception we can handle the exceptions thrown by the program itself. If a method is capable of causing an exception that it does not
handle, it must specify this behavior so the callers of the method can guard
against that exception.
2) What is the difference between ‘Exception’ and ‘error’ in java?
Ans : Exception and Error are the subclasses of the Throwable class. Exception class is used for exceptional conditions that user program should catch. With exception class we can subclass to create our own custom exception.
Error defines exceptions that are not excepted to be caught by you program. Example is Stack Overflow.
3) What is ‘Resource leak’?
Ans : Freeing up other resources that might have been allocated at the beginning of a method.
4)What is the ‘finally’ block?
Ans : Finally block will execute whether or not an exception is thrown. If an exception is thrown, the finally block will execute even if no catch statement match the exception. Any time a method is about to return to the caller from inside try/catch block, via an uncaught exception or an explicit return statement, the finally clause is also execute.
5) Can we have catch block with out try block? If so when?
Ans : No. Try/Catch or Try/finally form a unit.
6) What is the difference between the following statements?
Catch (Exception e),
Catch (Error err),
Catch (Throwable t)
Ans :

7) What will happen to the Exception object after exception handling?
Ans : It will go for Garbage Collector. And frees the memory.
8) How many Exceptions we can define in ‘throws’ clause?
Ans : We can define multiple exceptions in throws clause.
Signature is..
type method-name (parameter-list) throws exception-list

9) The finally block is executed when an exception is thrown, even if no catch matches it.
Ans : True
10) The subclass exception should precede the base class exception when used within the catch clause.
Ans : True
11) Exceptions can be caught or rethrown to a calling method.
Ans : True
12) The statements following the throw keyword in a program are not executed.
Ans : True
13) The toString ( ) method in the user-defined exception class is overridden.
Ans : True

No comments:

Post a Comment